0item(s)

Du har inga produkter i din varukorg.


Lite om marmor

Ett av de mest kända naturstenar är marmor, ett vackert men känslig sten som kräver noggrann skötsel. Marmor är för mestadels ett poröst material vilket gör den känslig för smuts och fukt. Det är också bra att ha i åtanke att marmor är ett ömtåligt material och frätskador kan ske, alltså bör man vara extra omsorgsfull med hur skivan sköts och används. Vätska med låg pH-värde (såsom ättika, kolsyra, vinäger, vin osv.) kan komma att orsaka skador på stenen. Dock kan även vanligt vatten, om inte torkas bort snabbt, orsaka skador. Detta brukar man kunna se på gamla fönsterbänkar som har haft krukor eller blomfat på, vilket har skadat bänken med permanenta vita fläckar.

Några tips:

  • Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpvatten och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.
  • För de ordentligt smutsiga partierna kan du använda den ruggade sidan av en tvättsvamp. Testa först på ett mindre synligt parti, så att du märker om den är för hård. Skölj sedan med vatten och torka torrt med en trasa.
  • Använd aldrig sura rengöringsmedel på skivan, eftersom det kan ge stora skador till materialet.
  • Ta bort löst damm och smuts med en microfibertrasa.
  • Använd underlägg till alla glas och skär ingenting direkt på skivan. Då håller du den fri från frätskador.
  • Nya skivor bör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager med en tunn och fin olja, till exempel symaskinsolja. Låt det ligga och gro in i stenen över natten och torka på morgonen bort eventuella rester. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både ett vackert lyster och en skyddande effekt.

Läs vidareProduct was successfully added to your shopping cart.

Marmor

Fallande ordning

   

4 artiklar

Fallande ordning

   

4 artiklar