0item(s)

Du har inga produkter i din varukorg.

Product was successfully added to your shopping cart.

Natursten info.tips.tricks.

Vad är natursten?

Natursten är utvunnet ur berg eller gruvor från hela världen som sedan skärs i block. Stenblocken transporteras till skär- och efterbehandlings-anläggningar där stenarna skärs i olika storlekar och former. Sedan behandlas ytan och blir polerad, finslipad, borstad, etc. utifrån kundens specifikationer.

En vacker egenskap av natursten är att det inte finns två av samma natursten på grund av deras naturliga karaktär. Vissa stenar kan ha extrema variationer i färg och ådring från skiva till skiva eller platta till platta. Denna egenskap är vanligt i många typer av sten, och är en del av den inneboende skönheten i att använda en naturlig produkt i ditt hem eller projekt.


Marmor

Ett av de mest kända naturstenar är marmor, ett vackert men känslig sten som kräver noggrann skötsel. Marmor är för mestadels ett poröst material vilket gör den känslig för smuts och fukt. Det är också bra att ha i åtanke att marmor är ett ömtåligt material och frätskador kan ske, alltså bör man vara extra omsorgsfull med hur skivan sköts och används. Vätska med låg pH-värde (såsom ättika, kolsyra, vinäger, vin osv.) kan komma att orsaka skador på stenen. Dock kan även vanligt vatten, om inte torkas bort snabbt, orsaka skador. Detta brukar man kunna se på gamla fönsterbänkar som har haft krukor eller blomfat på, vilket har skadat bänken med permanenta vita fläckar.

Några tips:

 • Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpvatten och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.
 • För de ordentligt smutsiga partierna kan du använda den ruggade sidan av en tvättsvamp. Testa först på ett mindre synligt parti, så att du märker om den är för hård. Skölj sedan med vatten och torka torrt med en trasa.
 • Använd aldrig sura rengöringsmedel på skivan, eftersom det kan ge stora skador till materialet.
 • Ta bort löst damm och smuts med en microfibertrasa.
 • Använd underlägg till alla glas och skär ingenting direkt på skivan. Då håller du den fri från frätskador.
 • Nya skivor bör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager med en tunn och fin olja, till exempel symaskinsolja. Låt det ligga och gro in i stenen över natten och torka på morgonen bort eventuella rester. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både ett vackert lyster och en skyddande effekt.


Travertin

Travertin är en av de mest populära naturstenar på marknaden idag. Det har använts som byggmaterial ända sen det romerska riket, och det används nu mest för golv, väggar och bänkar. Det är ett vackert material som har mer av en klassisk, rustikt utseende till det som kommer att passa in i nästan alla dekor. Travertin är en lättskött material som inte kräver alltför mycket rengöring. En av fördelarna med stenen är att de är mindre hala när de är våta, och ger ett bättre grepp och ett utmärkt val för golvbeläggning. Travertin är en vacker sten som kommer att lägga en extra touch av klass till alla hem.

Några tips:

 • Testa och försegla stenen. Om ditt hem har travertin installerat i badrummen, köket, matsalen etc., och det har en finslipad yta, kolla med din designer för att se stenen har förseglats. Detta kommer att hjälpa skydda stenen i händelse av att det spills rött vin, tranbärsjuice eller annan sur medel, särskilt på bänkskivor och golv.
 • Torka upp genast bort eventuellt spill. Stenen är känslig för saker som tomatsås, ketchup och vissa kolsyrade drycker. Det är bäst att städa upp snabbt med varmt vatten och kanske nån rengöringsmedel. Använd inte ättika, sura rengöringsmedel, blekmedel, ammoniak eller färdigköpta produkter som innehåller syror, alkalier eller andra kemikalier vid rengöring av travertin.
 • Använd en ren icke-behandlad, torr rengöringsmopp regelbundet och sedan en gång i veckan använd en våt mopp med varmt vatten och speciellt framtagna rengöringsmedel för travertin. Det är bäst att inte dammsuga stengolv eftersom maskinen kan skapa flis och sprickor.
 • Ifall ett allvarligt fläck har trängt sig in i stenen och förblir synligt även efter alla rengöringsprocess har försökts, kan ett alkaliskt rengöringsmedel komma att behöva användas. Det bör dock vara en sista utväg för rengöring travertin.


Granit

När man ska bygga eller renovera ett kök eller badrum, dras folk oftast till tanken på granit på grund av dess eleganta, sofistikerade utseende. Granit har många egenskaper som gör stenen till ett idealiskt material för bänkskivor i kök och badrum. Att förstå dessa egenskaper kan hjälpa dig att avgöra om granit är rätt passform för ditt hem och hjälpa dig att ta hand om de på rätt sätt.

En av anledningarna till att granit används för köks- och badrums bänkskivor är dess hållbarhet. Det är den näst hårdaste natursten i världen, efter diamant, så det håller upp mycket bra mot slitage. Framför allt fungerar stenen bra i ett kök eller bar eftersom det, till skillnad från andra naturstenar, inte är känslig för sura ämnen som citrusfrukter, tomatsås, alkohol och vinäger. Granit skadas inte av vatten eller fukt heller, vilket gör det möjligt för den att behålla sitt utseende längre än andra stenar eller bänkskivor.

Eftersom granits struktur är så tät, leder stenen värme väldigt dåligt. Detta resulterar i en värmetålig köksbänk där du kan placera varma kastruller och stekpannor direkt på ytan utan att behöva oroa dig för att skada eller bränna bänken.

Eftersom granit är den näst hårdaste stenen i världen, är det nästintill omöjligt att repa den. Du kan skära frukt och grönsaker på en granit bänkskivan utan skada ytan; det enda som kan komma att påverkas är att din kniv blir seg.

Granit är en ganska porös sten. Som ett resultat kan det absorbera vätskor och utveckla fläckar. Men när bänkskivan behandlas med en sealer, förlorar den sin absorptionsförmåga och skyddas från fläckar. Applicera sealer ungefär en gång om året för att säkerställa att ytan förblir fläcken resistenta.

Några tips:

 • Se till att din granit bänkskivan är förseglad. Även granit är en mycket hård yta och mindre porös än marmor, otätade eller svagt förseglade granit kommer att suga upp olja, spill och fläckar. För att kontrollera om din granit är förseglad, lämnar några droppar vatten på ytan. Om det pärlor upp, har du säker tätning. Om efter några minuter vattnet har absorberats i granit, då är det dags att behandla stenen.
 • Använd inte starka eller slipande rengöringsmedel och svampar, Windex, sura rengöringsmedel som vinäger, citron, lime, eller något med ammoniak eller blekmedel. Frekvent användning av dessa kemikalier kommer försvaga tätningsmedlet med tiden. I grund och botten, desto starkare rengöringsmedel, desto snabbare kommer det att bryta ner tätningsmedlet.
 • Torka upp spill så fort du märker dem.
 • Använd varmt vatten, en mild eller mild diskmedel och en mikrofiberduk för dagliga avtorkningar.
 • Undvika användning av blekmedel eller ammoniak-baserade rengöringsmedel.